کاهش ۹۰ درصدی صادرات خدمات فنی و مهندسی طی ۱۰ سال

بهمن صالحی جاوید عضو هیأت‌مدیره فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در مورد وضعیت صادرات خدمات فنی و مهندسی به کشورهای حوزه آمریکای لاتین و آفریقا اظهار کرد: اگر ما بتوانیم پروژه‌هایی را در کشورهای آمریکای لاتین داشته باشیم، آنها مزیت‌های نسبی در پی خواهند داشت. با این وجود مشکلات بانکی همچنان در این منطقه هم وجود دارد برای مثال در مورد ونزوئلا که ارتباط سیاسی خوبی بین دو کشور وجود داشته و استقبال خوبی هم از ایرانیان می‌شود این مشکلات وجود دارد ولی طی روزهای آتی جلسه کمیته مشترک دو کشور شکل می‌گیرد.

وی افزود: درخواست‌هایی از طرف ونزوئلا در مورد تامین تجهیزات مهندسی و طراحی وجود دارد. اما مشکل اساسی در این باره تامین نقدینگی و منابع است که مانعی برای صادرات خدمات فنی و مهندسی ایجاد می‌کند. اگر این موضوع به خوبی از طرف دولت مدیریت شود بازار ونزوئلا، بازار خوبی است که رقبای کمی هم داریم. رقبایی که بنیه‌های مالی و حمایت‌های سیاسی و بانکی برخوردار هستند نمی‌توانند در این بازار حضور داشته باشند و ما به راحتی می‌توانیم در حوزه‌هایی مانند راه‌سازی، ساختمان‌سازی، نفت، گاز، پتروشیمی، نیروگاه‌سازی و... که تشکیل سبد متنوعی از پروژه‌ها را می‌دهد کار کنیم.
صالحی جاوید تصریح کرد: در مورد دیگر کشورهای آمریکای لاتین مانند کوبا، اروگوئه و نیکاراگوئه وضعیت ما در صادرات خدمات فنی و مهندسی نسبتاً مناسب است اما در مورد برزیل می‌توان گفت که بازار در دسترسی برای شرکت‌های ایرانی نیست و استقبال زیادی هم وجود ندارد، اما به طور کلی آمریکایی لاتین بازار بسیار خوبی دارد. ولی مشکل اساسی در مورد آن بعد مسافت و نیروی انسانی است که در این مورد شرکت‌های ایرانی می‌توانند در قالب مدیریت پیمان در این کشورها حضور پیدا کرده و طراحی مهندسی انجام دهند که به خودی خود بازار بسیار خوبی است.
وی با اشاره به بازار آفریقا نیز گفت: برخی از کشورها در آفریقا به علت ذخایر موجود در آنها از توان مالی خوبی برخوردار هستند. علاوه بر این از طرف برخی از نهادهای بین‌المللی به این کشورها اعتباراتی تخصیص داده می‌شود. با این وجود باز هم مشکل ایران با بانک‌ها و بحث تحریم‌ها چالش‌ساز می‌شود.
دبیر انجمن صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی خاطرنشان کرد: گرچه بازارهای آمریکای لاتین و آفریقا هر دو بازارهای بسیار خوبی هستند اما سازماندهی لازم برای مدیریت، هدایت و حمایت شرکت های ایرانی را در بدنه دولت نداریم. امیدواریم که دولت جدید بتواند با شیب مناسبی ما را به سمت اهداف خود در این زمینه هدایت کند.
وی با انتقاد از روند صادرات خدمات فنی و مهندسی بیان کرد: صادرات ۶۰۰ میلیون دلار خدمات فنی و مهندسی به دیگر کشورها رقم بسیار کمی است که حتی ۱۰ درصد از رکوردی که ما در سال ۱۳۹۰ داشتیم هم نمی‌شود.
صالحی جاوید با تاکید بر نقش دولت‌ها گفت: صدور ضمانتنامه برای حضور در مناقصات و شروع کار همچنان برای شرکت‌های ایرانی مشکل است، این موضوع به پاشنه آشیل فعالین این حوزه‌ و به طور کلی صادرات خدمات فنی و مهندسی بدل شده است در حالی که دولت‌ها می‌توانند در این باره نقش کلیدی بازی کنند. دولت‌ها در هم‌پیمانی‌های سیاسی و امنیتی برای بخش خصوصی که همان بخش مردمی است پروژه‌های اخذ می‌کنند.
وی در ادامه اضافه کرد: وقتی مشوق‌های صادراتی به خوبی داده نمی‌شود در عوض سران سیاسی در سفرهای خود باید پیمان‌ها و پروژه‌ها را بگیرند و به دست بخش خصوصی برسانند. باید از روابط سیاسی، امنیتی، دیپلماتیک، نظامی و... استفاده کرد تا برای شرکت‌ها کار و برای مردم اشتغال ایجاد شود. دولت‌های ما تاکنون این وظیفه را برای خود قائل نبودند و به نظر می‌رسد که اقدام دیرهنگامی برای اتخاذ منافع اقتصادی از طریق راه‌های سیاسی و امنیتی انجام می‌شود.
عضو هیأت‌مدیره فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران ادامه داد: علاوه بر این مسائل جزئی مانند قرار گرفتن نام شرکت‌های ایرانی بین لیست شرکت‌هایی که مبادلات فنی شرکت‌ها با آنها انجام می‌شود، پیگیری شود. چنین مسائلی از جمله پشتیبانی با تضامین معتبر از جمله مواردی است که صادرات خدمات فنی و مهندسی و همچنین اشتغال و درآمد ما را توسعه می‌دهد.


دیدگاه‌ها

کد موجود در تصویری که مشاهده می کنید را وارد کنید
XML دیدگاه ها: RSS | Atom








معرفی فدراسیون

فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران بمنظور ساماندهی تشکلی فرایندهای تولید و صادرات کالاها و خدمات صنايع انرژي ايران و حفظ توازن و نظم و فراهم کردن امکان بهره برداری بیشتر از سرمایه گذاری و تولید و همچنین استفاده و انتقال تجربیات علمی و عملی دست اندرکاران و به هنگام نمودن آن برای نیل به اهداف قانونی توسعه در حوزه صادرات كالا و خدمات حوزه انرژي ايران و دفاع از منافع مشروع اعضاء، فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران به استناد بند (ک) ماده (5) قانون اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی ایران تشکیل گردیده است.

ادامه مطلب

انجمن‌ها و شرکت‌های عضو

ساعت سرور

امروز، پنج شنبه 07 تیر 1403 10:35 ب.ظ

ورود به سیستم

کاربر گرامی، در صورتی که ثبت نام نکرده اید روی دکمه ثبت نام کلیک نمایید. شایان ذکر است جهت استفاده از کلیه امکانات سایت ثبت نام ضروری می باشد.


ثبت نام

ثبت نام اولیه در سیستم برای همگان رایگان می باشد