روسیه اجازه حق‌ برداشت از 8 چاه بزرگ گازی در خزر را از ایران گرفت

به گفته رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران، ترکیه خرید گاز از ایران را طی سال گذشته به میزان 31 درصد کاهش داد و این کشور قرارداد واردات 11 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی از جمهوری آذربایجان را به امضا رسانده.
رئیس انجمن صنفی سی‌ان‌جی نیز به توافق‌نامه دولت قبل با روسیه اشاره می‌کند که بر اساس آن، این کشور تزار اجازه دسترسی ایران به 8 حلقه چاه بزرگ گازی در دریای خزر را به ایران نمی‌دهد.
فعالان اقتصاد انرژی این روزها بیم و نگرانی خود از کمبود احتمالی گاز طبیعی برای زمستانی که می‌آید را نمی‌توانند پنهان کنند. آنها که از نزدیک اتفاقات و تحلیل‌های مربوط به تولید و مصرف گاز در کشور را رصد می‌کنند، این هشدار را جدی می‌دانند که قطعی محتمل برای گاز در زمستان امسال، تا چه اندازه حیات صنایع و واحدهای تولیدی را به مخاطره می‌اندازد.
این مخاطرات در حالی است که رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران، از کاهش صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه خبر می‌دهد و رئیس انجمن صنفی سی‌ان‌جی نیز از توافق‌نامه دولت گذشته با کشور روسیه به عنوان ترکمنچای گازی یاد می‌کند.
به گزارش روابط عمومی اتاق تهران، رضا پدیدار رئیس کمیسیون انرژی و محیط‌زیست اتاق تهران، در نشست اخیر این کمیسیون با اعلام اینکه ترکیه طی سال گذشته، واردات گاز طبیعی از ایران را به میزان 31 درصد کاهش داد، گفت که حجم صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه طی سال گذشته به میزان 5.3 میلیارد مترمکعب بود.
به گفته پدیدار، ترکیه به تازگی قراردادی سه ساله با جمهوری آذربایجان برای واردات 11 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی از این کشور به امضا رسانده‌است. وی تصریح کرد که به اعتقاد کارشناسان حوزه انرژی، این قرارداد تهدیدی جدی برای فروش و عرضه گاز به ترکیه محسوب نمی‌شود.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق تهران با این حال، اضافه کرد که از مهلت قرارداد صادرات گاز طبیعی ایران به ترکیه، تنها چهار سال دیگر باقی مانده است و مشخص نیست که با اتمام این قرارداد، دو کشور چه رویکردی تازه‌ای برای تبادلات گازی در پیش گیرند.
جدای از موضوع کاهش صادرات گاز ایران به ترکیه یا در واقع، کاستن ترکیه از میزان خرید گاز ایران، اتفاق دیگری نیز در حوزه صنعت گاز ایران خبر ساز شده‌است. آنطور که اردشیر دادرس رئیس انجمن صنفی سی‌ان‌جی ایران در نشست کمیسیون انرژی اتاق تهران خبر داد، طی توافق‌نامه‌ای که میان دولت حسن روحانی و دولت روسیه به امضا رسید، ایران حق برداشت از 8 حلقه چاه بزرگ گازی در دریای خزر که در محدوده آبی ایران است را ندارد.
وی که از این قرارداد به عنوان ترکمنچای گازی در عصر حاضر یاد کرد، گفت: سهم ایران از حیث منابع گازی در جهان 17.9 درصد و سهم روسیه 18.1 درصد است که اگر اجازه برداشت از این 8 حلقه چاه فعلا مسدود شده، داده می‌شد، سهم ایران به 18.2 درصد می‌رسید و به این ترتیب، ایران را از جایگاه دومین منابع گازی جهان به صدر می‌رساند، اما طی این توافق‌نامه، روسیه اجازه برداشت از این منابع گازی که به ایران تعلق دارد را نداد و حق برداشت از آن را نداریم.
دادرس در عین حال، به ساخت شناور امیرکبیر برای استحصال چاه نفت در دریای خزر که چندین سال به طول انجامید، اشاره کرد و با یادآوری اینکه این شناور تاکنون دستاوردی برای کشور نداشته است، افزود: ایران عملا نمی‌تواند روی استحصال از منابع نفت و گاز در دریای خزر حساب کند، از یک طرف، حریم دریایی ایران در این منطقه به دلیل توافقات با روسیه کاسته شده و در حال حاضر نسبت به گذشته به یک پنجم تقلیل پیدا کرده و به این ترتیب، راه دسترسی ایران به آب‌های عمیق بسته شده است. از سوی دیگر، تکنولوژی کشور برای کشف و استحصال چاه‌های نفت در دریای خزر، ضعیف است.


دیدگاه‌ها

کد موجود در تصویری که مشاهده می کنید را وارد کنید
XML دیدگاه ها: RSS | Atom








معرفی فدراسیون

فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران بمنظور ساماندهی تشکلی فرایندهای تولید و صادرات کالاها و خدمات صنايع انرژي ايران و حفظ توازن و نظم و فراهم کردن امکان بهره برداری بیشتر از سرمایه گذاری و تولید و همچنین استفاده و انتقال تجربیات علمی و عملی دست اندرکاران و به هنگام نمودن آن برای نیل به اهداف قانونی توسعه در حوزه صادرات كالا و خدمات حوزه انرژي ايران و دفاع از منافع مشروع اعضاء، فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران به استناد بند (ک) ماده (5) قانون اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی ایران تشکیل گردیده است.

ادامه مطلب

انجمن‌ها و شرکت‌های عضو

ساعت سرور

امروز، پنج شنبه 07 تیر 1403 10:42 ب.ظ

ورود به سیستم

کاربر گرامی، در صورتی که ثبت نام نکرده اید روی دکمه ثبت نام کلیک نمایید. شایان ذکر است جهت استفاده از کلیه امکانات سایت ثبت نام ضروری می باشد.


ثبت نام

ثبت نام اولیه در سیستم برای همگان رایگان می باشد