تاسیس 3 نیروگاه خورشیدی
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه با تغییر اقلیم، استانهای خوزستان، فارس، بوشهر و هرمزگان با کاهش شدید بارندگی و افزایش تبخیر روانآبها مواجه هستند، گفت: با توجه به شرایط تغییر اقلیم برنامهریزی برای احداث 50 سد از دستور کار این وزارتخانه خارج شد.
به گزارش ایسنا، مهندس چیتچیان روز دوشنبه، 9 اسفندماه در کنفرانس بینالمللی تغییر اقلیم، تغییر اقلیم را به معنای تغییرات بلندمدت در شرایط آب و هوایی توصیف کرد و افزود: پدیده تغییر اقلیم مسالهای است که تمام ابعاد زندگی بشر را تحت تاثیر قرار داده است، ضمن آنکه این پدیده بر مسائل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی نیز تاثیرگذار است.
وی با تاکید بر اینکه تغییر اقلیم تهدیدی بزرگ برای زیست انسان و نسلهای آینده است، خاطرنشان کرد: برای بروز این پدیده نظریههای مختلفی ارائه شده است و همچنین نظریههایی مبنی بر نحوه مقابله انسان با آن نیز عرضه شده و همه این نظریهها بر این موضوع تاکید دارند که انتشار گازهای گلخانهای از مهمترین دلایل تغییر اقلیم و گرمایش زمین است.
به گفته وی، تغییرات اقلیم عوارضی چون ذوب یخچالهای طبیعی، جریان سیلابهای مهیب، وقوع توفانهای شدید و خشکسالیهای مستمر و پایدار در بخشی از کره زمین را به همراه دارد.
چیتچیان در ادامه به معضلات زیستمحیطی کشور ناشی از تغییرات اقلیم اشاره کرد و ادامه داد: بر اساس آمارها در حال حاضر، کشور در مقایسه با دو دهه قبل به طور متوسط با کاهش 10 درصدی میزان بارشها مواجه است، ضمن آنکه حدود 1.5 درجه دمای کشور افزایش یافته است که این امر حدود 25 میلیارد متر مکعب تبخیر منابع آب کشور را به همراه دارد.
وزیر نیرو با بیان اینکه افزایش این میزان تبخیر آب موجب دور شدن دسترسی ما به منابع آب شده است، اضافه کرد: علاوه بر آن حدود 20 درصد روانآبها و آبهای سطحی از رودخانههای کشور کاهش یافته و حدود 15 درصد تغذیه آبهای زیرزمینی کاهش دارد.
وی کاهش نسبت ریزش برف در مقایسه با باران را از دیگر عوارض تغییرات اقلیم نام برد و ادامه داد: خط تراز برف در ارتفاعات حدود 200 متر افزایش یافته و در دامنهها کاهش یافته و زمان ذوب برف یک ماه زودتر شروع شده است که این امر کم شدن پایداری منابع آب را به همراه دارد.
وی اضافه کرد: در نتیجه این اتفاقات بیشتر شهرهای بزرگ کشور با مشکل تامین آب شرب مواجه هستند، بهگونهای که برای شهرهای شیراز، تبریز و زاهدان خط دوم لوله انتقال آب و در شهرهای کوچکی مانند بانه علاوه بر سد بانه، سد دوم عباسآباد نیز تاسیس شده است.
چیتچیان، دلیل این امر را کاهش منابع آب و افزایش جمعیت دانست و اظهار کرد: در حال حاضر ما با پیچیدگی ویژهای در تامین منابع آب شرب مواجه هستیم؛ چراکه زیانهای ناشی از کاهش بارندگی و افزایش تبخیرها به طور خاص در کشور وجود دارد و موجب شده زندگی شهروندان در شهرهای خوزستان، فارس و هرمزگان تحت تاثیر تغییرات اقلیم قرار گیرد و علاوه بر آن با خشک شدن تالابها مواجه هستیم.
وی با تاکید بر اینکه مساله تغییر اقلیم تنها منحصر به ایران نمیشود، بلکه همه دنیا با آن مواجه هستند، گفت: ما ناچاریم از دانش دنیا برای کاهش عوارض اقلیم استفاده کنیم و کارشناسان و متخصصان نیز به تحقیق در این زمینه بپردازند و مدیران و برنامهریزان کشور نیز باید بر اساس شرایط جدید تغییر اقلیم برنامهها را اصلاح کنند تا زندگی ما کمتر تحت تاثیر تغییر اقلیم قرار گیرد.
چیتچیان با اشاره به برگزاری این کنفرانس، افزود: محققان حاضر در این کنفرانس باید نتایج آن را به مسؤولان ارائه دهند تا مسؤولان بدانند که چگونه با این پدیده جهانی مواجه شوند؛ چراکه پدیده تغییر اقلیم یک پدیده جهانی است و برای مواجهه با آن باید اقدامات ملی و جهانی انجام دهیم.
وزیر نیرو، رویکرد دنیا برای مواجهه با پدیده تغییر اقلیم را سازگاری دانست و یادآور شد: ما برای مواجهه با این پدیده نمیتوانیم وارد جنگ با آن شویم، بلکه باید زندگی خود را با آن سازگار کنیم.
وی، کاهش انتشار گازهای گلخانهای، توسعه فناوریهای متناسب با نیازهای ناشی از تغییر اقلیم و مدیریت مخاطرات را از جمله راهکارهای مناسب برای مواجهه با پدیده تغییر اقلیم دانست و اضافه کرد: در حال حاضر ایران به معاهده پاریس پیوسته است. این اقدام ایران به نفع کشور و جهان است و بر این اساس ما پیشبینیهای لازم را برای توسعه کاربرد انرژیهای تجدیدپذیر تا سال 2030 کردهایم.
چیتچیان نیروگاههای تجدیدپذیر با ظرفیت 7500 مگاوات را از جمله راهکارهای کشور برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر دانست و افزود: بر این اساس در سال جاری نیروگاه خورشیدی یک مگاواتی در اراک و در همدان تاسیس شده است، ضمن آنکه نیروگاه 10 مگاواتی خورشیدی نیز در اصفهان در حال تاسیس است.
وی ارتقای بازدهی نیروگاههای حرارتی را از دیگر اقدامات در این زمینه نام برد و اظهار کرد: در گذشته از توربینهایی استفاده میشد که راندمان نیروگاهها 45.5 درصد بوده است؛ ولی در حال حاضر استفاده از توربینهای کلاس F را در دستور کار داریم که استفاده از این توربینها موجب افزایش راندمان 58 درصدی در نیروگاههای سیکل ترکیبی خواهد شد.
وزیر نیرو تبدیل نیروگاههای گازی به سیکل ترکیبی را از دیگر برنامههای وزارت نیرو نام برد و یادآور شد: علاوه بر آن جمعآوری گازهای فلر، در دستور کار است که این اقدام از سوی وزارت نفت در حال پیگیری است.
چیتچیان در بخش دیگری از سخنان خود به اقدامات وزارت نیرو برای سدسازی اشاره کرد و گفت: با توجه به تغییرات اقلیم کشور برای احداث 50 سد برنامهریزی شده بود که با توجه به شرایط حاکم در کشور احداث این تعداد سد از دستور کار خارج شد؛ چراکه من با اینکه اصلاً سد ساخته نشود و یا در هر نقطه از کشور سدی ساخته شود، مخالفم و اعتقاد دارم که سدسازی باید بر اساس شرایط جدید اقلیمی کشور صورت گیرد.
وزیر نیرو با بیان اینکه میزان منابع آب در 609 دشت کشور ارزیابی شده است، اظهار کرد: برنامه ما این است که وضعیت برداشت از آبهای زیرزمینی به سطح گذشته برگردد که بر این اساس برنامهریزی شده به میزان 11 میلیارد مترمکعب برداشت آب از منابع زیرزمینی کاهش یابد. ضمن آنکه 10.77 میلیارد مترمکعب از آبها برای حیات رودخانه و تالابها رهاسازی شود.
چیتچیان با اشاره به بهرهبرداری از سامانه مدیریت سیلابها گفت: با استفاده از سامانه توانستیم پیشبینیهای صحیحی از سدها داشته باشیم و اگر سد «سلیمان» نبود، در زمان وقوع سیل اخیر یک تا دو شهر مسیر این سد امروز از بین میرفت.
به گفته وی، این سامانه پاسخ مناسبی در مدیریت سیلاب استانهای خوزستان، بوشهر، فارس و هرمزگان داشته است.