نیاز به کاهش مداخله دولتی در مدیریت انرژی؛ استانداردهای جهانی راهحل است
به گزارش روابط عمومی فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران، اردشیر دادرس، رئیس هیات مدیره انجمن صنفی CNG و صنایع وابسته،در نشست خبری فدراسیون صادارت انرژی ایران به اهمیت اقتصاد انرژی در اقتصاد ایران اشاره کرد و گفت ۸۵ درصد اقتصاد ایران به انرژی وابسته است و بیش از ۷۰ درصد آن به گاز متکی است.وی تأکید کرد که گاز باید به عنوان یکی از پایههای اساسی تولید ناخالص داخلی در نظر گرفته شود.
دادرس به مشکلات ناشی از عدم استفاده از الگوها و استانداردهای جهانی در توسعه انرژی ایران اشاره کرد و گفت که کشور ما نتوانسته از استانداردهای بینالمللی بهرهمند شود.وی افزود که برای بهبود وضعیت انرژی باید از الگوهای آژانس بینالمللی انرژی در حوزههای قیمتگذاری، ذخیرهسازی و کاهش اتلاف انرژی استفاده کنیم.
به گفته دادرس، آژانس بینالمللی انرژی دو رسالت مهم دارد: نخست، ذخیرهسازی انرژی برای توسعه بهتر تولید و منابع اصلی، و دوم، مدیریت اتلاف انرژی که میتواند بیشترین درآمد را برای کشور ایجاد کند. او گفت که ایران در مرحله ذخیرهسازی انرژی به اشباع رسیده و اکنون باید به مدیریت اتلاف انرژی بپردازیم.
دادرس سه رکن اساسی در قیمتگذاری انرژی را معرفی کرد و گفت که میزان تولید و مصرف هر نوع فرآورده باید جداگانه محاسبه شود و قیمت هر فرآورده بر اساس میانگین شاخص خود تعیین گردد. همچنین تناسب قیمت واردات و صادرات به قیمت داخلی باید با روشهای خاص هر کشور، به ویژه کشورهای همسایه ایران، بررسی شود. نهایتاً تناسب بین حاملهای انرژی مانند بنزین، گازوئیل و سیانجی نیز باید مورد بررسی قرار گیرد و قیمتگذاری آنها جداگانه انجام شود.
وی افزود که این سه رکن باید در قالب یک جدول ماتریسی بررسی و قیمتگذاری شوند. دادرس ابراز تأسف کرد که در سالهای گذشته قیمتهای انرژی ایران بر اساس اصول و استانداردهای بینالمللی تعیین نشده و این موضوع به ناترازیها و هدررفت منابع دامن زده است. او بر اهمیت گاز به عنوان رکن اصلی اقتصاد ایران تأکید کرده و نیاز به استفاده از الگوهای جهانی و استانداردهای بینالمللی در توسعه انرژی را مورد تأکید قرار داد.