مهندس سازنده و کارافرین کیست؟
پيشگفتار : متاسفانه بايستي ياداوري نمود كه از لفظ مهندس در سالهاي اخير در جامعه ايراني استفاده هاي بسيار نادرست و بعضا غير قبال قبول مي شود و بنحوي به حيثيت و اعتبار اين قشر سازنده ،مبتكر و خدمتگزار كه در مسير ساخت و ساز و اباداني ايران عزيز قدم برميدارد لطمه بسيار جدي وارد نموده است . از اين كلمه در جامعه در محاوره ها با افرادي كه هيچ سنخيت و اشنايي ندارند براي شروع گفتگو لفظ مهندس بكار ميبرند و يا هر كار غيرعادي و غير قاعده كه نياز به يك تفكر و سازماندهي دارد از لفظ» مهندسي كردن ان موضوع « در اين راه خطا استفاده ميشود چرا؟ نگارنده قبلا در اين مورد در سالهاي قبل مطالبي نوشته و به چاپ رساندم در اين فاصله اين موارد به مراتب رو به تزايد گذاشته و نام و حيثيت اين قشر والا و خدمتگزار را تهديد ميكند . در اين مقاله تلاش ميشود در حد بضاعت نگارنده بعنوان يك مهندس كوچك و خدمتگزار با بيش از 50 سال سابقه تجربي به اين سوال پاسخي تقديم نمايم .
مقدمه : نگارنده از خود سوال نموده است مهندس چه خصوصياتي دارد و به چه كسي بايستي مهندس گفت ؟ چه رسالتي به عنوان يكي از احاد ملت بر عهده مهندس گذاشته شده است ؟ و نقش او در ساخت و ساز و كارافريني در جامعه و متعاقب ان ايجاد خير و aبراي رسيئن به اين نگاه سوالات عديده اي منجمله سوالات و چالش هاي ذيل پيش روي نگارنده است.
. ايا من با گذراندن يك دوران چند ساله دانشگاهي مي توانم جايگاه مهندس را اشغال نمايم؟
.چرا احاد جامعه بدون دغدغه از عنوان نام مقدس مهندس به راحتي و در هر جايگاه ناخواسته اي استفاده مي نمايند ؟ و چرا بعضي از افراد نا اگاه و يا فرصت طلب اين عنوان را با خود يدك ميكشد و دوغ و دوشاب را درهم اميخته اند ؟
.ايا بر اساس مثل قديمي فرهنگ ما يعني دود چراغ خوردن ، استخوان خرد كردن و در نهايت موي سفيد مي تواند براي احراز چنين عنوان شايسته و بلند مهندس ملاك باشد؟
.چرا در شرايط حال كشور از اين عنوانها به نادرستي توسط بعضي افراد فرصت طلب استفاده ميشود؟ و مالا» شرايط دوغ و دوشاب در هم اميخته شده است .
.با كسانيكه از اين عناوين به نادرستي استفاده ميكنند چه رفتاري بايستي داشت ؟ و چه مسئولاني در اين حوزه پاسخگو است ؟ و ايا نبايستي اين افراد بخاطر سوء استفاده از اين عناوين مهم اجتماعي و ارزشي پاسخ گو باشند؟
.نگارنده به جد موافق و همراه با استفاده كامل و صحيح از عناوين علمي / دانشگاهي و اجرايي براي ارزش گذاري براي اعتلاي نام مهندس هستم و معتقدم بايستي از قشر زحمت كش ، خدوم ، تلاشگر ، سازنده و كارافرين همواره ارج نهاده شده و مورد احترام جامعه باشد.
2. براي ورود به بحث اصلي تعريف اوليه اي از نام مهندس ارائه شده است :
الف: نقل از كتاب لغت دكتر معين :
مهندس يعني ، اندازه گيرنده ، عالم هندسه ، متخصص ايجاد طرح هاي كارهاي ساختماني و معماري ، يا راهسازي يا كشاورزي ، يا ساختن انواع ماشين ، خبير و بصير در امور مجاري قنات و معمار
ب: نقل از كتاب لغت نامه مرجع OXFORD
.Someone Whose job is to design, build, and repair roads , bridges, machines , etc
. who controls the engines on a ship , airplane, or train .
پ: نقل از كتاب لغت نامه مرجع BLACK’S LAW :
The art and science by which mechanical properties of matter are made useful to man in structures and machines .
ت: نقل از كتاب لغت نامه مرجع THE LEXICON WEBSTER DICTIONARY
One Who devises designs or builds according to the practices of engineering; one who operates a machine or locomotive; a person who skillfully managers a project .
در تمامي مباني لغت نامه ها براي عنوان مهندس با محوريت ساخت و ساز و كار افريني و با اعمال مديريت خصوصيات و استنتاج هاي شاخصي بشرح ذيل تعريف و قبول ميشود .
الف :مهندس شخصي است سازنده، خبير ،اگاه متفكر با دانش در حوزه ساخت و ساز و كارافريني كه بايستي با بكارگيري اخلاق و مديريت در تمام فضاهاي زير ساخت هاي جامعه حضور روشن و فعال دارد. قطعا در اين مباني تنها نگاه به حضور مهندس در ساخت و ساز و ساختمان، پل ، سد و پالايشگاه و نظاير ان به صورت مجرد نيست بلكه نگاه به فضاي مهم مديريت ،ساماندهي و انجام چنين اموري از خصوصيات يك مهندس كارافرين است .
ب: قطعا مهندس بايستي داراي مديريت ساماندهي ، فرماندهي ، توانمندي لازم براي ايجاد ساختار لازم در حوزه ساخت و ساز و كارافريني در همه موارد من جمله صنعت باشد. به باور نگارنده نقش واقعي مهندس در فضاي كسب و كار و در اجراي پروژه هاي عمراني و صنعتي را ميتوان با حضور و نقش يك رهبر اركستر مقتدر مقايسه نمود. رهبر اركستر با مهارت كامل و ضمن تعليم وآموزش به افراد تيم خود جايگاه افراد تيم خود در كنسرت، بر كار انها نظارت مستقيم و لحظه به لحظه مي نمايد تا يك شاهكار موسيقي به گوش بيننده و شنونده در كنسرت خود و با كيفيت بالا برساند .
پ : نگارنده تاكيد دارد مهندس بايستي متعهد به اخلاق حرفه اي براي حفظ منافع ملي ،محيط زيست و فرهنگ جامعه خود باشد.لذا هريك از ما اگر چنين ادعايي داريم و صفت مقدس مهندس را با خود يدك ميكشيم بايستي از خود سوال كنيم، ايا به واقع داراي چنين خصيصه هايي شايسته هستيم ؟
3- بحث اصلي مقاله
با توجه به پاره اي از مصاديق فوق نگارنده بصورت اجمالي در اين مقاله در نظر دارد به نحوي به خصوصيات اجمالي مهندس ورود نمايد و ضمن ارائه بعضي از پرسش ها از خوانندگان در انتها نظرات خود را با خوانندگان گرانقدر تقديم نمايم .
.اعتقاد بر اين است اگر به فردي به نحوي در جامعه و با قبول بعضي از رانت ها به او عنوان مهندس يا دكتر ميدهند و اگر به واقع صلاحيت انرا ندارد بايد شهامت انرا داشته باشد و خود از ان تبري جويد و شهامت اعلام انرا داشته باشد و از اين عنوان تبري جويد .
.در دهه هاي گذشته حتي در سريالهاي پليسي تلويزيوني در جايگاه بسيار ناشايست استفاده ميشد كه نگارنده در ان زمان اعتراضي به صدا و سيما نوشت كه الحمدالله در شرايط موجود در انسريالها و فيلم نامه ها از نام مهندس استفاده نمي شود .
.ما مهندسان تك تك رسالت و ماموريت براي حفظ و صيانت از نام و جايگاه مقدس مهندس در جامعه را داريم و با الهام از تعاليم مذهبي بايستي نسبت به اعمال شرايط امر به معروف و نهي از منكر در اين حوزه نيز البته در يك فضاي تعاملي وارد شويم .
.ارزش هاي يك مهندس همچون صداقت، درستكاري، امانتداري ، صلاحيت حرفه اي رفتار و مراقبتهاي حرفه اي از فضا و جايگاه مهندس البته با نگاه به اعتلاي منافع ملي و محيط زيستي اينده است و نگارنده به ان اعتقاد راسخ دارد و معتقد است همه ما مهندسان بايستي با ارزش هاي والاي فوق الذكر بطور كامل اشنا شويم و سپس آنها را در فعاليت هاي اجتماعي/ مهندسي و در فضاي كسب و كارمان بكار بنديم و به اخلاق مهندس اعتقاد داشته و در فضاي كارخود به ان عمل نمايد
.بايستي اذعان نمود كه در هيچ كجاي دنيا اين تعداد مهندس يا دكتر وجود ندارد و شوري آش در حدي است كه حتي استفاده از اين لفظ كارافرين در بين مردم كوچه و بازار و به هنگام انجام مراودات جاري روزانه است و شما را مردم كوچه و بازار براحتي با لفظ مهندس خطاب ميكنند و حتي به هنگامي كه ما به دنبال كار غير قابل قاعده هستيم از كلمه» مهندسي كردن» براي پيشبرد اهداف خود استفاده مي كنيم . بدين معني كه از توانمندي يك مهندس در مسير غلط استفاده مي شود .
4- پيشنهادات:
تبيين جايگاه براي مهندس در كشور نياز به بررسي ها و مطالعات وسيع فرهنگي ، اجتماعي توسط كارشناسان زيربط براي روشن نمودن جامعه در اين حوزه مي باشد كه از بحث اين نوشتار خارج است و اين نوشتار براي باز كردن باب اين موضوع تقديم شده است .
.ايا دادن مدرك هاي مهندسي در طول اين 4 دهه توسط دانشگاهها و موسسات علمي قانونمند شده صحيح است؟ امروز براي فرزندان و جوانان ما كه در مسير ورود به دانشگاه هستند اين امر نهادينه شده كه به هر حال با وجود فضاي وسيع در دانشگاها ، حتما در يكي از دانشگاهها براي انها جا وجود دارد و ورود مي نمايند و بدون ترديد بعد از چند سال با يك مدرك دانشگاهي از دانشگاه خارج ميشوند. در صورتيكه بايستي ملاك لياقت، سواد و پشتكار جوان ملاك خروج او از دانشگاه و دريافت مدرك ارزشي باشد.
.ضمن اعلام احترام و خشوع كامل به همه فعالان موسسات علمي ، اموزشي و فرهنگي كشور بايستي اعلام نمايم كه در مدت حضور طولاني خود در اجراي پروژه هاي مهندسي كشور با مهندسين جواني كه ادعاي مهندسي داشتند و درخواست كار از بخش خصوصي را مي نمودند متاسفانه به كرات مواجه شدم كه اغلب اين عزيزان از مباني دروس اوليه مهندسي كه قاعدتا در 4 سال دوره دانشگاهي ليسانس فرا گرفته بودند و بايستي از انها براي ورود به بازار كار استفاده نمايند آگاه نبودند و تنها براي دريافت مدرك وقت خود را گذرانده اند .
.جامعه ما نياز به مهندسين جوان ، پرشور ، علاقه مند و متعهد به اينده كشور دارد كه با داشتن دانش لازم مهندسي براي ورود به بازار كار اماده بوده و با كسب تجربه جاي نسل قبلي خود را به درستي پر نمايند. به نظر اينجانب شرايط موجود چنين تصوير روشني را كاملا ارائه نمي دهد.رسيدن به شرايط نسبتا مطلوب نياز به كار فرهنگي و اجتماعي گسترده و عملي در اين زمينه ابتدا از دانشگاه ها و مراكز عملي داشته و حتي در دوران حضور مهندسين جوان در بازار كار نياز به ايجاد بستر و فرهنگ سازي ميباشد. البته بايستي اذعان نماييم كه فارغ التحصيلان دانشگاه هاي ايران در فضاي دانشگاهها و فضاي كار بين المللي در اين 5 دهه بدرستي درخشيده اند و جايگاه والايي براي ايرانيان كسب كردند.
.در قبل و بعد از انقلاب صنف پيمانكاري در صنعت احداث همواره با كمبود كارشناس و نبود رابط بين كارگر ماهر و مهندس يعني تكنسين ها مواجه بوده و اين نقيصه در 5 دهه گذشته همواره در كشور جاري و عيان بوده است. گرچه تاكنون تلاش هايي در اين حوزه صورت گرفته است ولي قطعا كفايت و پاسخگوي نيازهاي فضاي ساخت و ساز در كشور نيست. لذا درخواست اين است كه مسئولان نظام اموزشي و دانشگاهي كشور كنكور را همچون الگوهاي شناخته شده بين المللي به دو فضاي كاملا جداگانه يكي انتخاب براي ورود كادر فني، اجرايي و تكنسين ها و ديگري طيف انتخاب مهندس اجرايي و طراح به بازار كسب و كار قرار دهند . در شرايط حال در پروژه هاي عمراني و پروژه هاي صنعت نفت كشور بدون استثنا براحتي اين نقيصه بروشني ديده ميشود.
.بعضا با روش موجود و با دادن مدرك مهندسي بدون ضابطه به جوانان ، سطح توقع جامعه جوان كشور به نادرستي بالا برده ميشود . بازار كار براي همه اين افراد براي دريافت جايگاه درست مهندسي نه اماده است و نه متاسفانه پاره اي از اين افراد صلاحيت ورود به بازار كسب و كار مهندسي را دارند و لذا چنين افرادي بعد از مدتي با سرخوردگي جدي مواجه شده و به عوض ورود به فضاي كسب و كار مهندسي سر از كارهاي غير حرفه اي كه بعضا نتايج نامطلوب و جبران ناپذيري براي اين جوانان در پي خواهد داشت وارد مي شوند .
.خانواده ها در فضاي فرهنگ سازي و تربيت فرزندان براي ورود انها به دانشگاه شفاف عمل نمايند .اگر في المثل فرزند من توان امادگي رفتن به رشته هاي مهندسي و يا رشته هاي طبابت و نظاير آن را ندارد سعي نشود به هر طريق فرزندمان با مدرك از دانشگاه خارج شود . قطعا اين روش خدمت به اينده فرزندانمان و كمك به انها در ساخت و ساز زندگي اينده انها نيست.
.هم اكنون در نظام اموزشي ما در مدارس متوسطه كمبودهايي در حوزه دادن شناخت و امادگي جوانان براي انتخاب مسير صحيح در اينده براي موفقيت كاري و زندگي انها ديده نميشود. اين امر در مديريت دانشگاهاي نيز بسيار شفاف ديده ميشود .بايستي براي اين دو حوزه برنامه ريزي روشن نمود و با اموزش جوانان و مهندسين تازه وارد به صحنه اجراي كار مسير صحيح را براي انها مشخص شود .اين تجربه سالهاي متمادي است كه در غرب جاري است و ما ايرانيان نبايستي در همه موارد چرخ چاه را مجددا اختراع نماييم .
.حداقل در فضاي كار مهندسي ما تفاوت هاي بسيار جدي بين سه صندلي كارفرما / مشاور و پيمانكار براي نشستن بر روي هريك از انها وجود دارد . مهندس متقاضي براي اين سه صندلي از نظر خصوصيات فردي ، اجتماعي،روابط عمومي، توانمندي علمي، سطح دانش و اگاهي داراي تفاوتهاي جدي مي باشند .حتي اين تفاوتها براي ورود به انواع پروژه هاي صنعتي و عمراني نيز به روشني ديده ميشود. به عنوان نمونه مهندسي كه علاقه مند به نشستن بر روي صندلي هر يك از سه جايگاه كارفرما / مشاور و پيمانكار ميباشد قطعا تفاوتهايي براي اين كاربران براي ورود به همه پروژه هاي صنعت احداث منجمله صنعت نفت، سد سازي، راه سازي و ساختمان و نظاير آن نيز ديده ميشود .
اينجانب به عنوان يك مهندس ( اگر جرات نمايم بعد از 45 سال خدمت در حوزه مهندسي نام خود را مهندس بگذارم ) پيشنهاد دارم براي احترام و تكريم به جايگاه مهندس سازنده همچون همه نقاط جهان از بكارگيري بسيار وسيع و بي محاباي عنوان مهندس يا دكتر حداقل در بخش مهندسي كشور تجديد نظر شود و هر يك از ما سهم و حصه خود اين جايگاه مقدس را پاك و حفظ نماييم.
اميد دارد با اين نوشته كوتاه نگارنده توانسته باشد نيات خود را به سمع و نظر همه مهندسين كارافرين ، سخت كوش و خدوم كه در هر دوره اي از خدمت زندگي خود هستند برسانم. جا دارد متقابلا صاحب نظران ديدگاههاي موافق يا مخالف خود را در اين حوزه ارائه بفرمايند . قطعا موجب تشكر نگارنده است و از ان استقبال نموده و درس مي گيرد.
قصد دارم اين نوشته را با نصايحي از استاد گرانقدرم مهندس احمد حامي ختم نمايم ايشان به هنگامي كه ما در دهه 40 در سر درس كلاس در دانشكده فني دانشگاه تهران بوديم مي فرمودند «مهندس به كسي گفته ميشود كه بعد از خروج از دانشگاه حداقل 4-5 سال افتاب به پشت سرش در كارگاه خورده باشد هر ايراني كه قلبش براي ايران نتپد بهتر است هرگز نتپد « يادش گرمي و روحش شاد.