مجلس نظارت خود بر اجرای قوانین حمایت از صنعت برق را تقویت کند
نائب رئیس هیات مدیره فدراسیون صادارت انرژی و صنایع وابسته ایران گفت: قوانین متعددی در حمایت از صنعت برق داریم اما در اجرای آنها با مشکل مواجه ایم که از مجلس محترم خواهش داریم بعد نظارت خود بر اجرای این قوانین را تقویت کند.
صدودهمین نشست شورای گفتگو به بررسی چالشهای صنعت برق در بخشهای مختلف اقتصاد اختصاص داشت و بر اساس تصویب اعضا قرار شد وزارت نیرو ظرف ۱۵ روز آینده اصلاحات مدنظر خود را با مشورت بخش خصوصی روی لایحه نهاد مستقل تنظیمگر صنعت برق اعمال کند در غیر این صورت وزارت اقتصاد، متن پیشنهادی خود را پس از اصلاحات لازم، در قالب لایحه برای تصویب در اختیار نمایندگان مجلس قرار میدهد.
این جلسه سه مصوبه دیگر هم داشت؛ مقرر شد درباره چگونگی امکان تهاتر نفت، کمیتهای در اتاق با حضور اعضای مسئول تشکیل شود و به جمعبندی رسیده و پیشنهادهای خود را در اختیار دبیرخانه شورای گفتگو قرار دهند. درباره تهاتر بدهی نیروگاهها به صندوق توسعه ملی نیز با کمک همین کمیته، راهکارها مشخص خواهد شد تا به کمک آن قراردادها و تعهدات موجود پاسخ داده شوند.
با توجه به این مسئله که ما به ازای تأخیر در تأمین برق واحدهای تولیدی در اقتصاد هزینهای پرداخت میشود که از جیب بخش خصوصی میرود، لازم است این اعداد و ارقام بهصورت کمی محاسبه شده و منتشر شوند. در ادامه درباره اجرایی شدن ماده ۲۵ قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار و درواقع جبران خسارت واحدها ناشی از قطعی برق نیز قرار شد دبیرخانه شورای گفتگو به کمک وزارت اقتصاد بررسیهای لازم را انجام داده و به نتیجه برسند تا این بند قانونی هم بهدرستی اجرا شود.
طبق مصوبه این نشست سه موضوع مطرح شده باید تا پایان تیرماه تعیین تکلیف شوند.
انتقاد رئیس اتاق ایران از عدم حضور منظم برخی از اعضای شورای گفتگو در جلسات
دراینبین عدم مشارکت مستمر و منظم تعدادی از اعضای شورای گفتگو که به نمایندگی از دولت باید در جلسات حضور داشته باشند از سوی غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران مورد انتقاد قرار گرفت.
او با بیان اینکه طبق برنامهریزی قرار بود متناسب با وضعیت صنعت برق و دستور این نشست که به چالشهای این حوزه مربوط میشد، وزیر نیرو نیز حضور پیدا میکرد، گفت: متأسفانه ایشان به دلیل همزمانی نشست شورا با جلسه دیگری، نتوانستند در شورای گفتگو حضور پیدا کنند.
شافعی همچنین به دیدار اعضای هیات رئیسه با رئیسجمهور و تأکید بر اجرای قانون مصوب مجلس مبنی بر حضور منظم اعضای شورای گفتگو در این جلسه، اشاره کرد و گفت: اعضای شورا از طرف دولت در جلسات مشارکت فعالی ندارند و این موضوع مورد انتقاد بخش خصوصی است.
شافعی در ادامه به موضوع جلسه که رسیدگی به چالشهای صنعت برق بود، اشاره کرد و افزود: متأسفانه هرسال با شرایط سختتری در این حوزه مواجه و هرسال شاهد تکرار مشکلات هستیم. بخش خصوصی برای مقابله با این مشکلات راهحل دارد و بهصورت مکتوب هم موضوعات را در اختیار دولت قرار داده است؛ اما تاکنون مورد توجه قرار نگرفتهاند.
تشریح مشکلات و چالشهای صنعت برق
در ادامه محسن عامری، رئیس مرکز بهبود کسبوکار اتاق ایران به سوابق مصوبات قبلی جلسات شورای گفتگو در بخش صنعت برق اشاره کرد. بر اساس اظهارات او در صدوچهارمین، صدوپنجمین و صدونهمین جلسات شورا این مسئله بررسی شد هرچند مصوبات هیچیک از این جلسات تاکنون اجرایی نشدهاند.
در ادامه مشکلات مربوط به بخش تولیدکنندگان، مصرفکنندگان، سازندگان و پیمانکاران فعال در صنعت برق و سطح کلان این صنعت مورد توجه قرار گرفت. رئیس مرکز بهبود کسبوکار اتاق ایران دراینباره گفت: بدهی انباشته ارزی سرمایهگذاران نیروگاهی به صندوق توسعه و مشکلات متعدد تولیدکنندگان برق تجدیدپذیر در دریافت مطالبات خود دو مسئلهای هستند که تولیدکنندگان برق با آن دست به گریباناند. از طرفی مصرفکنندگان برق نسبت به امنیت عرضه برق نگراناند، روبرو شدن با خاموشیهای متعدد و بدون برنامهریزی متناسب با صنایع علیرغم مشخص شدن اولویت خاموشی در مفاد ماده ۲۵ قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار، عدماصلاح و تنظیم قراردادهای شرکتهای توزیع برق با واحدهای تولیدی طبق مفاد ماده ۲۵ قانون بهبود مستمر محیط کسبوکار و آییننامه اجرایی آن و مسئولیت حراست و جلوگیری از سرقت تجهیزات منصوبه و لوازم اندازهگیری در داخل پست بر عهده مصرفکننده برق علیرغم مالکیت ایشان بر این تجهیزات و لوازم از دیگر مشکلاتی هستند که مصرفکنندگان با آنها مواجهاند.
نهاد تنظیمگر مستقل در صنعت برق سریعاً تشکیل شود
در ادامه احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و رئیس شورای گفتگو، به اهمیت تعیین یک نهاد تنظیمگر مستقل در حوزه صنعت برق اشاره و تأکید کرد: در این رابطه لایحهای تهیه شده بود که متأسفانه از طرف وزارت نیرو از مجلس پس گرفته شد تا روی آن بازنگری شود. وزارت اقتصاد با استرداد لایحه نهاد مستقل تنظیمگر صنعت برق مخالف بود و عقیده داشت با اعمال برخی اصلاحات، این لایحه قابلیت تصویب و اجرا را دارد.
به اعتقاد او بخش زیادی از مشکلات ناشی از نبود نهاد تنظیمگری است که بتواند بهصورت مستقل تصمیمگیری کند و از طرفی نتیجه قیمتگذاریها را در بیانگیزگی
بخش خصوصی در سطح سرمایهگذاری شاهد هستیم.
اتلافنظرها درباره محل دبیرخانه نهاد تنظیمگر صنعت برق مدیریت شود
آرش نجفی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران نیز درباره ایجاد نهاد تنظیمگر و لایحهای که به همین منظور تهیه شد، گفت: همه آنچه لازم بود را دنبال کردیم و تنها اختلافنظر موجود درباره این نهاد در شش سال پیش به محل دبیرخانه آن مربوط بود. وزارت نیرو تأکید دارد که دبیرخانه این نهاد تنظیمگر در وزارتخانه باشد که ازنظر بخش خصوصی منطقی نیست.
پیام باقری رئیس هیئت مدیره سندیکای صنعت برق هم در مورد موضوع خاموشیها گفت، کانونهای مصرف باید در نظر گرفته شود و سهم هر بخش اقتصاد از مصرف برق مشخص است ما باید روی ارتقا بهرهوری در مصرف برق کار کنیم و مصرف انرژی باید به بخش مولد کشور سوق پیدا کند. با توجه به اینکه قوانین متعددی در حمایت از صنعت برق داریم، اما در اجرای آنها با مشکل مواجه ایم که از مجلس محترم خواهش داریم که بعد نظارت خود بر اجرای این قوانین را تقویت نماید.