از ایده تا عمل؛ گامهای عملیاتی برای جذب سرمایهگذاریهای مولد
ایجاد سازوکارهای شفاف، اصلاح قوانین مالیاتی، و کاهش موانع بوروکراتیک، زمینه را برای جذب سرمایهگذاریهای مولد فراهم میکند.
به گزارش روابط عمومی فدراسیون صادرات انرژی و صنایع وابسته ایران، رهبر انقلاب اسلامی هر ساله با توجه به وضعیت کشور، شعاری را برای پیشبرد اهداف توسعه اقتصادی اعلام میکنند تا مسئولان و مردم در راستای تحقق آن گام بردارند.
امسال، شعار "سرمایهگذاری برای تولید" به عنوان محور اصلی انتخاب شده است؛ شعاری که بر تقویت چرخه تولید، کاهش وابستگی به واردات و جذب سرمایهگذاری مولد تأکید دارد. برای تحقق این اهداف، پیشنهادهایی همچون ایجاد سازوکارهای شفاف برای تأمین مالی جمعی و فعالسازی سرمایههای خرد، حمایت از بخش خصوصی از طریق کاهش بوروکراسی، ارائه تسهیلات بانکی و اصلاح قوانین مالیاتی مطرح شده است. همچنین تقویت زیرساختها در جهت بهبود تولید انرژی و رفع موانع موجود در صنایع کلیدی در اولویت قرار دارد.
از سوی دیگر، ترویج فرهنگ سرمایهگذاری مولد با نقشآفرینی رسانهها و اطلاعرسانی گسترده میتواند افکار عمومی را به سمت سرمایهگذاری در تولید هدایت کند. تسهیل فرآیندهای اداری، کاهش موانع بوروکراتیک و وضع قوانین ضد انحصار نیز میتوانند شرایط را برای جذب سرمایهگذاریهای داخلی و خارجی مهیا کنند
به طور حتم برای رسیدن به اهداف عالی چالشها و موانعی وجود دارد که در این گزارش به آنها پرداخته میشود که مهمترین آنها فضای اقتصادی نامطمئن است که نوسانات اقتصادی، نرخ بالای تورم و عدم ثبات در سیاستهای اقتصادی باعث شده که سرمایهگذاران نتوانند برنامهریزی بلندمدت داشته باشند و به سمت سرمایهگذاری مولد حرکت کنندو برای رفع این موانع ایجاد ثبات اقتصادی از طریق سیاستگذاریهای شفاف، کاهش تورم با کنترل نقدینگی و اعطای مشوقهای مالی به سرمایهگذاران میتواند این مشکل را کاهش دهد.
از سوی دیگر قیمتگذاری دستوری است که این موضوع چندین سال است که مشکلاتی را برای تولیدکنندگان ایجاد کرده است و بسیاری از تولیدکنندگان نمیتوانند قیمت محصولاتشان را بر اساس شرایط بازار تعیین کنند و مجبورند مطابق با قیمتگذاریهای دولتی عمل کنند، که این موضوع باعث کاهش سودآوری و جذابیت سرمایهگذاری در تولید میشود. برای برون رفت از این چالش باید سیستمهای قیمتگذاری رقابتی بر اساس عرضه و تقاضا ایجاد و تنظیم شود، و حذف محدودیتهای قیمتگذاری دستوری، میتواند انگیزه تولیدکنندگان را افزایش دهد.
همچنینافزایش نرخ مالیات است که متاسفانه این مهم فشار بیشتری بر تولیدکنندگان وارد میکند و سرمایهگذاران را به سمت فعالیتهای غیرمولد سوق میدهد. بنابراین صلاح قوانین مالیاتی و کاهش نرخ مالیات بر تولید میتواند بخش تولیدی را تقویت کرده و سرمایهگذاری در این حوزه را جذابتر نماید.
کاهش تولید انرژی یکی دیگر از چالش های است که اجازه تحقق این شعار سال را نمیدهد؛ چرا که کمبود انرژی، به ویژه در بخش برق و گاز، باعث شده بسیاری از واحدهای تولیدی با مشکل بهرهوری مواجه شوند یا تعطیل شوند. بنابراین سرمایهگذاری در زیرساختهای انرژی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر میتواند به تولید پایدار انرژی کمک کرده و مشکلات صنایع را کاهش دهد.
گفتنی است؛ این موانع با تلاشهای هماهنگ دولت، بخش خصوصی و مردم قابل رفع هستند.
در کنار مسائل مطرح شده فدراسیون صادرات انرژی میتواند نقش مهمی در تحقق شعار "سرمایهگذاری برای تولید" ایفا کند.
جذب سرمایهگذاری داخلی و خارجی، توسعه زیرساخت های صادراتی، گسترش بازارهای هدف(برگزاری نمایشگاههای تخصصی بینالمللی، ایجاد روابط دیپلماتیک انرژی با کشورهای هدف، و تنظیم قراردادهای بلندمدت صادراتی)، تحقیق و توسعه(سرمایهگذاری در فناوریهای نوین انرژی، از جمله انرژیهای پاک و کمهزینه، برای ارتقاء بهرهوری و تنوع در محصولات صادراتی) و تقویت نیروی انسانی(ارائه آموزشهای تخصصی برای نیروهای کار فعال در صنعت انرژی و تأمین نیروی ماهر برای پروژههای تولید و صادرات) از جمله اقداماتی است که میتواند در این زمینه تاثیرگذار باشد. چرا که؛ ایجاد مشوقهای مالی و معافیتهای مالیاتی برای سرمایهگذاران علاقهمند به حوزه انرژی، معرفی فرصتهای سرمایهگذاری در پروژههای انرژی تجدیدپذیر و صادرات محور به نوبه خود زمینه افزایش منابع مالی جهت گسترش تولید و صادرات انرژی را به همراه خواهد داشت.
بهبود شبکههای انتقال انرژی، ساخت پایانههای صادراتی و بهینهسازی زیرساختهای بندری برای صادرات گاز، برق، و نفت نیز کاهش هزینههای لجستیکی و افزایش رقابتپذیری در بازارهای بینالمللی را به همراه دارد. با این اقدامات، فدراسیون صادرات انرژی میتواند نه تنها چرخه تولید را تقویت کرده بلکه جایگاه ایران در بازار جهانی انرژی را نیز تثبیت نماید.